Dag 25: Aankomst Amsterdam/Gouda

Zondag 14 augustus.

De vlucht verloopt prima en we worden weer goed voorzien van de nodige hapjes en drankjes.
Ondanks het feit dat op een gegeven moment het licht getemperd wordt lukt het ons niet echt om te slapen. Dat wordt dus afzien als we weer thuis zijn.

IMG_1407

Om 11.00 uur, een half uur eerder dan gepland, landen we op Schiphol. We moeten erg lang wachten op de bagage, maar vinden het wel komisch dat van onze spullen als eerste de koelbox naar boven komt. Hij heeft het dus overleefd.

We krijgen verder geen controle en kunnen dus meteen naar het NS station lopen.
De conducteur vertelt ons onderweg dat we wegens werkzaamheden niet van Den Haag naar Gouda-Goverwelle kunnen reizen, maar dat we zullen worden omgeleid via Rotterdam.
Hadden we dat maar eerder geweten, dan hadden we een andere route kunnen nemen! Eenmaal op station Gouda nemen we dan maar de bus i.p.v. te wachten op een trein naar Gouda-Goverwelle. Eigenlijk ook wel zo gemakkelijk en bovendien hoeven we dan minder ver naar huis te lopen.

Het is niet heel zonnig maar wel lekker weer. Leuk om zo thuis te komen.
En nu maar afwachten of we last krijgen van een jet-lag.
Er is helaas een einde gekomen aan een geweldige vakantie waarin we in totaal 5091 km hebben afgelegd.

Afscheid van een land waar we een heerlijke tijd gehad hebben. De mensen zijn er over het algemeen zo ontzettend vriendelijk, dat wordt weer omschakelen hier in Nederland.
We zullen niet meer in een restaurant verwelkomd worden met de woorden: “Hello, I am …., I’m your waitress for today. Can I help you?” en horen niet meer bij vertrek “Have a nice day”. En het “Wait – to – be – seated” wordt straks weer de run op een leeg tafeltje als je ergens wilt gaan zitten.
De Amerikanen zijn erg op hun “personal space” gesteld dus als iemand je per ongeluk aanraakt of jij botst zelf tegen iemand op, dan zijn de “Excuse me” ‘s niet van de lucht. Dus ook nooit geduw en gedrang in een rij, iedereen wacht netjes op zijn of haar beurt.
Het toppunt daarvan is natuurlijk in het verkeer de kruising met vier stopborden. Iedereen stopt bij het naderen van zo’n kruising en wie het eerst komt mag ook als eerste weer verder rijden.

So wie so is het rijden in Amerika heerlijk ontspannen. Ik vond zelf het rijden met een automaat ook heel prettig, maar het was natuurlijk ook een superauto. Op de rustige lange wegen lekker de cruise control aan en het gaat verder bijna vanzelf. Op wegen met veel rijstroken geldt het principe “keep your lane””, dus je blijft gewoon op je eigen baan rijden en haalt desnoods rechts in, mag allemaal. En, als het verkeer het toelaat, mag je rechtsaf slaan terwijl het stoplicht op rood staat, tenzij er iets anders aangegeven wordt.
De Amerikanen zijn bovendien erg belangstellend en maken graag een praatje met je.
Het zal allemaal weer wennen zijn hier in Nederland!

Gerda.

button5     

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s