Dag 4: San Francisco – Yosemite

Zondag 24 juli.

Om half 8 zijn we wakker. Je merkt meteen dat het zondag is. Het is heel rustig en stil op straat en zo te zien weer prachtig zonnig weer.

Als we vandaag niet uit SF hadden moeten vertrekken waren we misschien wel naar Glide Church gegaan, waar naar het schijnt altijd leuke swingende kerkdiensten worden gehouden. Dat lijkt me geweldig, maar wij hebben vandaag nog een heel programma af te werken, dus we doen het maar niet.

We ontbijten weer in het hotel en lopen daarna met onze bagage naar autoverhuurder Alamo in Bush Street maar dit lopen valt niet mee, want vooral na Union Square gaat het behoorlijk steil omhoog.
Bij Alamo is het vreselijk druk, we moeten meer dan een uur wachten.
Als we dan eindelijk aan de beurt zijn verwachten ze blijkbaar dat we meteen de garage uitrijden, maar wij willen wel graag wat meer uitleg over de auto en morrend wordt hij weer ingeparkeerd. Het is trouwens een prachtige zilverkleurige Dodge Grand Caravan met 7020 mijl op de teller.
IMG_0883Deze dus. Heerlijk ruim. Zelfs met de zeven zitplaatsen is de kofferruimte nog zo groot, dat de bagage – één hardschalen koffer en drie grote wielenreistassen – er gewoon in past en we geen spullen op de achterste bank hoeven te leggen, behalve dan onze rugzakjes en wat kleine rommeltjes.

We krijgen een héél summiere uitleg en ik moet me daarna maar zien te redden: voor het eerst een automaat en dan meteen zo’n grote auto de krappe garage uit zien te krijgen en het drukke verkeer in, maar het lukt gelukkig allemaal.
Het voelt prima, deze heerlijke, ruime en riante minivan waar we de nodige mijlen comfortabel mee kunnen gaan rijden.

Maar eerst moet er nog getankt worden. Er is ons uitgelegd waar we een tankstation kunnen vinden en met Lucas naast me om te navigeren vinden we het snel, maar dan? Hoe gaat dat tanken hier precies? Een behulpzame man legt ons het één en ander uit: creditcard insteken (of bij de kassa eerst contant betalen), bij de pomp een hendel overhalen, tanken en klaar is Kees. Tussen neus en lippen door geeft hij ook nog wat uitleg over de auto, wat ik hem had gevraagd, en dan kan de rit echt beginnen: via de Oakland Bay Bridge rijden we SF uit en het is dan 12.15 uur.

Onderweg doen we bij een Big K-market wat inkopen.
Deze winkelketen blijkt overigens niet aan klantenkaarten te doen, dus die tip om zo’n kaart aan te schaffen kunnen we nog even niet benutten. We kopen o.a. een kunststof koelbox. Hij is maar een paar dollar duurder dan een wegwerpmodel van piepschuim maar wel veel groter. In de auto is toch genoeg ruimte voor zo’n ding.
De koel-elementen had ik zelf van huis meegenomen en later gebruikten we ook een lege 3-liter waterfles als koel-element door die bij de hotels (gratis) te vullen met ijsblokjes uit de ijsmachine. Dat was waarschijnlijk niet echt geoorloofd, maar er stond nergens dat het niet mocht dusss….

Bij de K-market maken we kennis met de grootte van een Amerikaanse supermarkt en de hoeveelheid personeel. Er staan o.a. bij elke kassa twee mensen klaar om je boodschappen in te pakken. Zal geen topbaan zijn. Maar we vinden de service geweldig. Ook zijn er altijd gratis toiletten. Dat verbaast ons trouwens overal. Ook bij elk visitor center vind je gratis “restrooms” en eigenlijk altijd zijn ze goed schoon. En dat geldt overal voor de openbare toiletten. Kom daar in NL maar eens om. We moeten in het begin wel lachen om de grote kieren naast de deuren en de grote openingen aan de onderkant van de tussenschotten.

We komen door het western stadje Groveland en kijken hier rond in Main Street.

  Iron Door Saloon in Groveland       Iron Door Saloon in Groveland

Geweldig!
In de Iron Door Saloon zitten aan het plafond allemaal dollarbiljetten vastgeprikt. Een grappig gezicht. Deze saloon uit ongeveer 1850 schijnt de oudste van Californië te zijn.

Via weg 120 rijden we verder in de richting van Yosemite National Park en het is ongeveer 16.30 uur als we daar aankomen. Het park maakt deel uit van de Sierra Nevada Mountain Range.
Bij de ingang schaffen we voor $50 de Nationale Parken Pas aan waarmee we alle nationale parken kunnen bezoeken. We krijgen ook meteen een informatie boekje en een krantje. Dat is leuk. Bij elke visitor center of park-ingang krijg je die info-krantjes en daar staat heel veel actuele informatie in over het betreffende park.
Het is trouwens nog steeds behoorlijk warm.

Yosemite

Om bij ons hotel in El Portal te komen moeten we eerst een stuk door het park rijden en bij El Portal weer het park uit. We genieten tijdens deze rit al van de prachtige natuur en een aantal mooie bezienswaardigheden in dit park, zoals de Bridalveil Fall en de rots El Capitan.

                   Bridalveil Falls  El Capitan

Ons hotel is de Yosemite View Lodge en het ligt net buiten het park.Yosemite View Lodge in El Portal
We eten er pizza en Jurjen en Nynke gaan nog zwemmen in één van de zwembaden.
De spullen die we (voorlopig) niet nodig hebben zoals jassen en boeken stoppen we in de opbergvakken in de vloer van de auto. Zo zijn onze tassen een stuk lichter, wat handig is als we ze telkens in- en uit moeten laden.

Vandaag gereden: 184 mijl = 295 km.
Kaartje

button5   button6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s